Zdrowie


Join the forum, it's quick and easy

Zdrowie
Zdrowie
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Ryba po grecku

Go down

Ryba po grecku Empty Ryba po grecku

Pisanie by Eva Sro Maj 02, 2012 4:31 pm

Składniki
- olej
- 2kg marchwi
- 1 kg pietruszki
- seler średniej wielkości
- 1,5 kg cebuli
- 1 l przecieru pomidorowego lub 1 l pomidorów krojonych z puszki
- 8 - 9 filetów z mintaja
- liść laurowy 7 listków
- ziele angielskie 9 kulek
- sól
- cukier
- ewentualnie przyprawa magi

Jak przyrządzić
1. Marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler zetrzeć na grubej tarce.
2. Starte jarzyny dusić pod przykryciem aż będą miękkie.
3. Następnie wlać przecier pomidorowy, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i trochę cukru do smaku. Ewentualnie można dodać trochę przyprawy magi.
4. Poddusić to wszystko razem dobrych kilka minut.
5. Filety z mintaja posolić i opanierować w mące, jajku i bułce tartej.
6. Usmażyć na bardzo mocno rozgrzanym oleju
7. Następnie poukładać jarzyny i rybę warstwowo w naczyniu żaroodpornym.
8. Zapiekać w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach.

Komentarz
UWAGA!! przepis podany wyżej jest na około 8 osób dlatego proszę się nie przerazić ilością zsiekanych warzyw, ponieważ one pod wpływem duszenia zmniejszają swoją objętość o połowę.
Dla mniejszej ilości osób polecam robić rybę z połowy podanych wyżej składników
Danie
Tradycyjna polska potrawa. Jedno z głownych dań wigilijnych.
Sposób podania
Można jeść zarówno z ziemniakami jak i bez
Czas potrzebny na przygotowanie
2 h
Stopień trudności
bardzo trudne
Eva
Eva

Liczba postów : 8
Join date : 30/04/2012

Powrót do góry Go down

Powrót do góry


 
Permissions in this forum:
Nie możesz odpowiadać w tematach