Ryba po grecku
Zdrowie :: Smacznie i Zdrowo :: Przepisy
Strona 1 z 1
Ryba po grecku
Składniki
- olej
- 2kg marchwi
- 1 kg pietruszki
- seler średniej wielkości
- 1,5 kg cebuli
- 1 l przecieru pomidorowego lub 1 l pomidorów krojonych z puszki
- 8 - 9 filetów z mintaja
- liść laurowy 7 listków
- ziele angielskie 9 kulek
- sól
- cukier
- ewentualnie przyprawa magi
Jak przyrządzić
1. Marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler zetrzeć na grubej tarce.
2. Starte jarzyny dusić pod przykryciem aż będą miękkie.
3. Następnie wlać przecier pomidorowy, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i trochę cukru do smaku. Ewentualnie można dodać trochę przyprawy magi.
4. Poddusić to wszystko razem dobrych kilka minut.
5. Filety z mintaja posolić i opanierować w mące, jajku i bułce tartej.
6. Usmażyć na bardzo mocno rozgrzanym oleju
7. Następnie poukładać jarzyny i rybę warstwowo w naczyniu żaroodpornym.
8. Zapiekać w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach.
Komentarz
UWAGA!! przepis podany wyżej jest na około 8 osób dlatego proszę się nie przerazić ilością zsiekanych warzyw, ponieważ one pod wpływem duszenia zmniejszają swoją objętość o połowę.
Dla mniejszej ilości osób polecam robić rybę z połowy podanych wyżej składników
Danie
Tradycyjna polska potrawa. Jedno z głownych dań wigilijnych.
Sposób podania
Można jeść zarówno z ziemniakami jak i bez
Czas potrzebny na przygotowanie
2 h
Stopień trudności
bardzo trudne
- olej
- 2kg marchwi
- 1 kg pietruszki
- seler średniej wielkości
- 1,5 kg cebuli
- 1 l przecieru pomidorowego lub 1 l pomidorów krojonych z puszki
- 8 - 9 filetów z mintaja
- liść laurowy 7 listków
- ziele angielskie 9 kulek
- sól
- cukier
- ewentualnie przyprawa magi
Jak przyrządzić
1. Marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler zetrzeć na grubej tarce.
2. Starte jarzyny dusić pod przykryciem aż będą miękkie.
3. Następnie wlać przecier pomidorowy, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i trochę cukru do smaku. Ewentualnie można dodać trochę przyprawy magi.
4. Poddusić to wszystko razem dobrych kilka minut.
5. Filety z mintaja posolić i opanierować w mące, jajku i bułce tartej.
6. Usmażyć na bardzo mocno rozgrzanym oleju
7. Następnie poukładać jarzyny i rybę warstwowo w naczyniu żaroodpornym.
8. Zapiekać w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach.
Komentarz
UWAGA!! przepis podany wyżej jest na około 8 osób dlatego proszę się nie przerazić ilością zsiekanych warzyw, ponieważ one pod wpływem duszenia zmniejszają swoją objętość o połowę.
Dla mniejszej ilości osób polecam robić rybę z połowy podanych wyżej składników
Danie
Tradycyjna polska potrawa. Jedno z głownych dań wigilijnych.
Sposób podania
Można jeść zarówno z ziemniakami jak i bez
Czas potrzebny na przygotowanie
2 h
Stopień trudności
bardzo trudne
Eva- Liczba postów : 8
Join date : 30/04/2012
Zdrowie :: Smacznie i Zdrowo :: Przepisy
Strona 1 z 1
Permissions in this forum:
Nie możesz odpowiadać w tematach
|
|